Da li su deci i dalje roditelji uzori?




Verujem da znate onu izreku “Kakvi roditelji, takva i deca“. U samo jednoj rečenici toliko mudrosti. Ona nam kaže da roditelji bez obzira šta govore, uče ili savetuju svoju decu, ona će usvojiti samo ono što vide. Velika istina je da deca najviše uče po modelu i to prvenstveno od ljudi sa kojima imaju najveću bliskost, a to su roditelji. 

Da li ste nekada došli u situaciju da vas dete opomene kako ne radite ono što ste njega do tada učili? Deca nepogrešivo primećuju svaku nelogičnost i, pošto uče, imaju potrebu da pitaju zašto je do nje došlo.
Ono što je vrlo bitno da znate jeste da ne možete učiti decu da budu odgovorna ukoliko vi niste, ne možete tražiti od njih da poštuju starije ukoliko im vi ne dajete takav primer. Ukoliko primetite kod svog deteta ponašanje koje vam se ne sviđa ili kome ga niste učili, prvo razmislite o tome da li ste mu vi u nekoj situaciji bili uzor za takvo ponašanje?

Često sam u prilici da čujem kako roditelji kažu da današnju decu više vaspitavaju mediji i vršnjaci nego oni sami. Bez obzira na to što su današnji roditelji u manjoj meri fizički prisutni, što zbog prezauzetosti poslom, što zbog egzistencijalnog stresa koji nas sve pogađa, na decu i njihovo ponašanje u najvećoj meri utiču uverenja koja im roditelji vaspitanjem prenose. Možda vreme, muzika, moda ili žargon nije isti, ali generalno ponašanje dece i roditelja je isto. Odnos prema osnovnim i najvažnijim životnim načelima je isti jer ga vi kao uzori prenosite na svoju decu.


Današnji roditelji su, čini mi se, previše uplašeni jer misle da bi mogli da učine neki pogrešan korak u vaspitanju svoje dece, pa posežu za „stručnom“ literaturom, strogim poštovanjem saveta te iste literature i tako čine sebe još uplašenijim i opterećenijim, ne shvatajući da niko bolje od njih ne zna šta je dobro za njihovo dete.


Svakom detetu je potrebna samo ljubav i iskrena zainteresovanost. Sve ostale metode oko kojih se roditelji opterećuju i time čine sebe nesigurnima jesu manje bitne.


Razmislite. U kojim situacijama ste se najlepše osećali i družili sa svojim roditeljima? Šta je za vas bilo najvažnije da vam roditelji pruže? Isto to danas vaša deca očekuju od vas.


Sve ono što deci treba je vrlo jeftino, prirodno i ne previše zahtevno.


Spontanost, otvorenost i iskrenost su osobine koje se u dečijem svetu najviše cene, a u svetu odraslih su prirodne, a vrlo često zaboravljene.

Ako su nam sve ove osobine prirodne i urođene kao živim bićima, zašto roditelji imaju utisak da je njihova uloga teška?

Ukoliko pristupite vaspitanju svog deteta bez straha da ćete u nečemu pogrešiti, već svoj odnos sa detetom oblikujete sa nečim što već posedujete, a to je iskrenost, aktivno slušanje, želja za igrom, osluškivanje dečijih potreba, razumevanje i ljubav, sigurno ćete od svog deteta osim ljubavi i privrženosti, dobiti i još jednu ulogu, a to je uloga uzora.
 

Olivera Kovačević
master psiholog
porodični i partnerski savetnik

Izvor:  blog.superskola.rs

                                 Zabranjeno je kopiranje tekstova bez dozvole autora.

Нема коментара :

Постави коментар